Angst voor de bevalling

Met gevoel bevalt beter

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vijf tot tien procent van de zwangeren bovenmatig last heeft van angst voor de bevalling. Meer dan gemiddeld zie je bij die zwangeren dat er complicaties ontstaan of interventies tijdens de bevalling nodig zijn. Zo zie je zesmaal zoveel posttraumatische stressstoornis, tweemaal zoveel vroeggeboorten, driemaal zoveel spoedkeizersneden en keizersneden op verzoek van de zwangere ook driemaal zoveel. Wanneer (aanstaande) moeders angstig zijn kan dat ook gevolgen hebben voor de groei van het kind in je buik maar ook op de gezondheid in het latere leven.
Bij haptotherapie bij bevallingsangst kan ik je, het liefst met de (aanstaande) vader erbij, helpen om je eigen vermogen terug te vinden. Je eigen vermogen tot contact maken met je lichaam en te voelen dat je je kan openstellen/verzachten. Dit doen we met behulp van inzicht gevende gesprekken en we oefenen praktische vaardigheden zoals; het leren omgaan met pijn, het opvangen van weeën en persen met gevoel. Via de directe aanraking, waarbij hormonen (oxytocine, endorfine) worden aangemaakt, zal je kunnen ervaren dat het een rustgevende, verzachtende werking heeft. Hiermee bevorder je ook het contact met je kind in je buik.
Mijn praktijk heeft deelgenomen aan een wetenschappelijk onderzoek die de effecten van haptotherapie heeft bekeken op angst voor de bevalling. De resultaten blijken opmerkelijke verbetering te laten zien. Mijn collega Gert Klabbers (Apeldoorn) is op 5 september 2018 promoveerd op dit onderwerp. https://youtu.be/sklRxM9Lzo8Interesse of een vraag?

Laat het mij weten en dan neem ik zsm. contact met je op.