Zwangerschappen met een verhaal

Gecompliceerde zwangerschap

Zwanger zijn is over het algemeen een positieve ervaring  maar er zijn natuurlijk ook zwangerschappen met een verhaal.
Zwanger worden na een aantal miskramen, via IVF, ICSI , eiceldonatie of een eerdere abortus betekent meestal dat de zwangerschap minder onbezorgd is.  In het lichaam opgeslagen emoties zoals bijvoorbeeld verdriet en angst,  voor een eventueel  nieuw verlies, kunnen invloed hebben op de beleving van deze zwangerschap. Ondersteuning door haptotherapie kan hierbij helpen om te gaan vertrouwen op je eigen vermogens, je te durven gaan hechten aan dit kindje en je voor te bereiden op de bevalling.
Daarnaast kan er ook een zwangerschap zijn waarbij er, door uiteenlopende redenen, geen partner is om op terug te kunnen vallen, waardoor je extra hulp en ondersteuning door haptotherapie zou kunnen gebruiken.

Op verzoek van de (aanstaande) ouders ben ik soms ook aanwezig bij de bevalling.
Je kunt bijvoorbeeld hieraan denken als er sprake is van:
Afwezigheid van de vader, onzekerheid of angst, (fysiek) onvermogen van de vader om er de gehele bevalling bij te zijn, behoefte aan extra (mentale en fysieke) ondersteuning.

Stuitligging

Binnen de haptonomische begeleiding wordt ook gekeken hoe je als zwangere je kindje in je buik draagt. Als je kind in stuitligging ligt kunnen we samen, na contact met de verloskundige, het kindje uitnodigen om te draaien. Dit doen we door je als zwangere te laten ontspannen/verzachten en daardoor ruimte te maken in je buik en zodoende het kindje laten voelen dat het zelf mag draaien. Ook in dit proces wordt de (aanstaande) vader betrokken.

 Interesse of een vraag?

Laat het mij weten en dan neem ik zsm. contact met je op.