Zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding; al contact met je ongeboren kind

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is er allereerst op gericht dat de aanstaande ouders al voor de geboorte een band opbouwen met hun kind. Uitgaande van het gegeven dat het ongeboren kind al in de baarmoeder gevoelservaringen opdoet, kan je met haptonomische zwangerschapsbegeleiding al vroegtijdig gevoel krijgen voor de reacties van het kind. Hoe het reageert, hangt af van de aanraking. Een liefdevolle hand, die met aandacht en warmte de buik van de moeder aanraakt, biedt een gevoel van veiligheid. Het kindje reageert daarop door zich in de hand te nestelen, veilig en geborgen.

" Haptonomische zwangerschapsbegeleiding; al contact met je ongeboren kind... "

Begeleiding vanaf de twintigste week De begeleiding bestaat uit ongeveer zes ontmoetingen en begint rond de twintigste week. In deze fase van de zwangerschap worden de kindsbewegingen voelbaar. De baby heeft nog alle ruimte om voldoende te bewegen en er is nog genoeg tijd om de aanrakingen van zijn ouders te beantwoorden en zich aan hen te hechten. Doordat de moeder het kind in zich voelt bewegen is zij er al meer mee vertrouwd, maar voor de vader is het vaak nog moeilijk voor te stellen dat het echt hun kind is in de buik van zijn partner. Om deze ongelijkheid te vereffenen is de begeleiding gericht op beide ouders. Door de vader er vroegtijdig bij te betrekken wordt het meer van hen samen. Er wordt hem geleerd hoe hij het kindje het beste kan uitnodigen en de baby op die manier in zijn hand te laten nestelen. De eerste keer dat de ouders samen hun kind voelen reageren, is de verwondering en ontroering van hun gezicht af te lezen. Ook de verbondenheid tussen de ouders is vaak voelbaar.

Belangrijke rol voor de partner Een ander doel van haptonomische zwangerschapsbegeleiding is dat de ouders ervaren dat de haptonomische manier van aanraken de vrouw verzacht. Er ontstaat een andere spiertonus, precies die, welke zij nodig heeft om haar kind soepel te dragen en te baren. Zo leert zij ook om haar kind goed in haar midden te dragen, waardoor zij meer eenheid met haar kind is en het haar beter past. Het kind zal daarop reageren met rustige, tevreden bewegingen. In de derde ontmoeting wordt hier aandacht aan besteed.

Voorbereiden op de bevalling In de vierde en vijfde bijeenkomst komt de nadruk te liggen op de bevalling. De zwangere vrouw leert naar de pijn toe te voelen in plaats van deze te ontwijken. Zo wordt zij zich bewust van de spanning in haar bekkenbodem en de weg die het kind zal gaan. Ze kan haar lichaam actief openen (ontsluiten) en de juiste houding en kracht voelen die ze nodig heeft om de persweeën voldoende te benutten. Haar partner kan haar ook hierbij goed ondersteunen door haar een verzachtende en uitnodigde aanraking richting haar bekkenbodem (basis) te geven. Het mooiste zou zijn als de vader degene is die het kindje ontvangt en vervolgens bij de moeder op haar buik legt. Het eerste uur na de geboorte is van groot belang aangezien dan de sensitiviteit van zowel kind als ouders optimaal is. Het kind is sterk ontvankelijk voor indrukken en een goede ontvangst na de geboorte is een belangrijke bijdrage aan een veilige hechting.

Postnatale begeleiding Ongeveer zes weken na de bevalling vindt de laatste ontmoeting plaats. Gekeken wordt hoe het ouder-kind contact verloopt en of de ouders al een beetje aan hun nieuwe leven gewend zijn. Kunnen de ouders inschatten wat de baby nodig heeft? Hoe raken ze het aan en voelt het kind zich prettig en veilig in hun handen? Indien nodig kan de haptonomische begeleider aanwijzingen geven waardoor het nog beter voegt. In de haptonomische benadering is de basisondersteuning van het kind van belang. Vaak worden baby's onder de armpjes opgepakt, waardoor ze een enigszins overgeleverde houding aannemen en misschien schrikken van de onverwachtse beweging. Wanneer je het kind laat voelen dat je het oppakt en je doet dat met een hand onder zijn kontje, dan voelt het zich gesteund en is het meer in staat een actieve rol te spelen. Door de hand onder zijn kontje (basis) kan het zich oprichten en genieten van het vertrouwde en veilige gevoel wat zijn ouder hem geeft. Vanuit die gedachte zie je ook vaak dat wanneer een baby het goed heeft gehad in de baarmoeder duidelijker meer contact zoekt en opener is. In de hele begeleiding staat dus het contact tussen ouders en kind centraal. De interactie die tijdens de zwangerschap al begint en vervolgens een sensitief en affectief ouderschap, zal tot ver na de geboorte zijn effecten hebben.



Interesse of een vraag?

Laat het mij weten en dan neem ik zsm. contact met je op.